کافه اکسسوری – انتخابهای آگاهانه ازنظر زیستمحیطی در شیر ممکن است مشکل باشد وقتیکه گزینههای زیادی ارائه میشود. آیا باید شیر گیاهی بخریم، یا لبنیات دامی؟ ما شواهد را برای کمک به انتخاب نوع شیر مناسب در ادامه بررسی کردهایم.
لبنیات بزرگترین ردپای محیطی را دارند
هر نوع شیر گیاهی، اعم از حبوبات، آجیل یا دانهها، هنگام انتشار گازهای گلخانهای و همچنین استفاده از آب و زمین، تأثیر کمتری نسبت به لبنیات دارد. تمام مطالعات موجود، ازجمله بررسیهای سیستماتیک، بهطورجدی این موضوع را نشان میدهد.
یک مطالعه در سال ۲۰۱۸ تخمین میزند که لبنیات حدود سه برابر بیشتر از شیرهای گیاهی باعث انتشار گازهای گلخانهای میشود.
در مورد شیر گاو، پتانسیل گرمایش جهانی – که بهعنوان کیلوگرم معادل دیاکسید کربن در هر لیتر شیر اندازهگیری میشود – بین ۱.۱۴ در استرالیا و نیوزیلند تا ۲.۵۰ در آفریقا متغیر است. این را با پتانسیل گرمایش جهانی شیرهای گیاهی مقایسه کنید که بهطور متوسط برای شیر بادام و نارگیل فقط ۰.۴۲ و برای شیر سویا ۰.۷۵ است.
علاوه بر این، لبنیات بهطورکلی ۹ برابر بیشتر از گزینههای گیاهی به زمین نیاز دارند. هر لیتر شیر گاو ۸.۹ مترمربع در سال استفاده میکند، درحالیکه این مقدار برای جو ۰.۸، سویا ۰.۷، بادام ۰.۵ و شیر برنج ۰.۳ است.
میزان مصرف آب برای شیر گاو نیز به همین ترتیب بیشتر است: ۶۲۸ لیتر آب برای هر لیتر لبنیات، در مقایسه با بادام ۳۷۱، برنج ۲۷۰، جو دوسر ۴۸ و شیر سویا ۲۸.
شیر مناسب آجیل
تقریباً از هر مغزی میتوان شیر مناسب تهیه کرد، اما محبوبیت بادام، فندق و نارگیل نشان میدهد؛ نهتنها شیرهای مغزدار به زمینهای کوچکتری احتیاج دارند، درختانی که آنها روی آنها رشد میکنند کربن را جذب میکنند و در پایان عمر خود زیست توده چوبی مفیدی تولید میکنند.
شیر مناسب بادام
کالیفرنیا بزرگترین تولیدکننده شیر بادام در جهان است و پسازآن استرالیا قرار دارد.
در مقایسه با سایر گزینههای شیر گیاهی، مصرف آب آن بسیار بیشتر است و تا حد زیادی به آبیاری آب شیرین بستگی دارد. یک مغز بادام کالیفرنیا به ۱۲ لیتر آب نیاز دارد که سؤالاتی را در مورد تولید صنعتی این مغزها در مناطق کم آب ایجاد میکند.
بااینحال بزرگترین نگرانی زیستمحیطی در مورد تولید بادام در ایالاتمتحده مرگومیر بالای زنبورهای عسل است که برای گردهافشانی درختان استفاده میشود. این ممکن است به این دلیل باشد که زنبورهای عسل در معرض سموم دفع آفات، ازجمله گلیفوسات و کشاورزی فشرده صنعتی هستند که اکوسیستمهای شکننده طبیعت را بهشدت متحول میکند.
در استرالیا که باغهای بادام از مقیاس کمتری برخوردار هستند و ازنظر صنعتی کمتر هستند، زنبورداران چنین مشکلاتی را تجربه نمیکنند. هنوز میلیونها زنبورعسل موردنیاز است و آتشسوزی، خشکسالی، سیل، دود و گرما میتواند سلامتی آنها را تهدید کند.
شیر مناسب نارگیل
بهطورکلی، عملکرد محیطی شیر نارگیل خوب است – درختان نارگیل از مقدار کمی آب استفاده میکنند و دیاکسید کربن را جذب میکنند.
بااینوجود ازآنجاکه نارگیل فقط در مناطق گرمسیری کشت میشود، تولید صنعتی این شیر میتواند زیستگاه حیاتوحش را از بین ببرد. افزایش تقاضای جهانی برای شیر نارگیل احتمالاً فشار بیشتری بر محیط زیست و حیاتوحش وارد میکند و این تعارضات را عمیقتر میکند.
شیر مناسب فندق
فندق برای محیط زیست گزینه بهتری است زیرا درختان توسط باد گردهافشانی میکنند و گرده خشک هوا را بین گیاهان همسایه و نه زنبورهای عسل حمل میکند.
فندق همچنین در مناطقی با بارندگی بیشتر در اطراف دریای سیاه، اروپای جنوبی و آمریکای شمالی رشد میکند و آب بسیار کمتری نسبت به درختان بادام میخواهد.
شیر فندق از قبل بهصورت تجاری در دسترس است و اگرچه تقاضا و تولید آن رو به افزایش است، اما کشت درختان بوته هنوز تحت عملیات گسترده در مقیاس وسیع قرار نگرفته است.
منبع: daily coffee news
تنظیم و گردآوری الف. جلال
کافه اکسسوری را در اینستاگرام نیز دنبال کنید.