کافه اکسسوری – فعالان صنعت قهوه، کشور پرو را به قهوه ارگانیک میشناسند و قهوه پرو؛ قهوه ارگانیک و شناختهشده و پرطرفدار میان دوستداران قهوه به شمار میآید.
قهوه برای نخستین بار در سده ۱۷ میلادی در پرو کشت شد و امروزه بیش از ۷۰ درصد زیرگونههای قهوه عربیکا کشت میشود و زیرگونه تیپیکا (Typica) عمدهترین زیرگونه قهوه کشتشده در این کشور است. پرو همواره یکی از تولیدکنندگان عمده قهوه دنیا بوده، اما در چند دهه اخیر کوشیده تا سهم بیشتری از بازار قهوه تخصصی یا قهوه اسپشیالیتی و ارگانیک را کسب کند.
یک کشاورز معمولی در پرو معمولاً بر روی مزرعهای دو تا سه هکتاری و کیلومترها دورتر از امکانات رفاهی، کار و زندگی میکند.
برداشت محصول در پرو از آوریل تا نوامبر صورت میگیرد و بعد از دستچین کردن میوههای رسیده قهوه، کشاورزان این میوهها را تا کارگاههای سنتی فرآوری خیس (Wet Processed) حمل میکنند.
کارگاه های سنتی در پرو
خوبی این کارگاههای سنتی این است که آب کمتری مصرف میکنند و درنتیجه منابع آب و رودخانههای پرو کمتر دچار آلودگیهای ناشی از فرآوری قهوه به روشهای صنعتی میشوند.
میدانهای شهرها در پرو، روزهای یکشنبه به بازاری پر هیاهو تبدیل میشود.
کشاورزان قهوه، قهوه تولیدی خود را به خریداران میسپارند و مایحتاج خود و خانواده را خریداری کرده به روستاهای خود بازمیگردند.
اتفاق معمول و ناخوشایندی که ممکن است بیافتد این است که تنها یک خریدار قهوه به میدان شهر پا بگذارد.
در این حالت، خریدار، قهوه تولیدی این کشاورزان را به قیمت بسیار پایینی میخرد. کشاورزان خردهپا هم که مکان مناسبی برای انبار کردن قهوه تولیدی خود ندارند و از آن گذشته بازگرداندن قهوه به روستا و مزرعهشان کار بسیار دشواری است، مجبورند قهوه خود را به قیمت پایین بفروشند.
این خریداران قهوه نیز بهنوبه خود با همین شرایط قهوه خریداریشده از این کشاورزان را در شهرهای بزرگتر میفروشند.
قهوهای که مخلوطی است از دانههای قهوه تمام کشاورزان خردهپا و هرچه مزارع کشت دورتر از بندرهای صادرات قهوه باشند، این مخلوط شدن قهوه یک مزرعه با قهوه مزارع دیگر بیشتر اتفاق خواهد افتاد.
فعالیت های انجمن قهوه تخصصی پرو
انجمن قهوه تخصصی پرو (JNC) در سال ۱۹۹۳ تشکیل شد و از آن زمان تاکنون تمام تلاش خود را وقف بهبود شرایط کشت قهوه، فرآوری آن و همچنین ارتقاء سطح زندگی کشاورزان قهوه پرو کرده است.
از زمان تأسیس انجمن تعداد زیادی از کشاورزان خردهپای پرو به تعاونیهای تجارت منصفانه پیوستهاند که این امر توانسته کمک شایانی به بهبود شرایط زندگی آنها و سوددهی بیشتر مزارعشان بکند.
مسئولان تعاونیهای تجارت منصفانه و JNC، همچنین توانستهاند کشاورزان زیادی را به کشت قهوههای تخصصی (اسپشیالیتی) و ارگانیک ترغیب کنند و از این طریق سهم پرو در بازار این قهوه بیشتر شده است، بهگونهای که پرو هماکنون یکی از چند کشور پیشتاز دنیا درزمینه کشت قهوههای ارگانیک است.
شاخصههای طعمی
این قهوه بهطورمعمول قهوهای است با اسیدیتهی ملایم همراه با بادیای (body) سبک اما پر عطر و طعم.
این قهوه بهعنوان پایهای خوب برای تهیه قهوههای ترکیبی گوناگون شناخته میشود. این قهوه همچنین بهصورت گسترده در ترکیبهایی با رست تیره (Dark Roast) و همچنین قهوههای طعم دار استفاده میشود.
قهوههای شسته شده (فرآوری مرطوب) دره چانچامایو در ۲۰۰ مایلی شرق لیما (پایتخت) در رشتهکوههای آند معروفترین قهوههای پرو هستند.
کشاورزان منطقه کوزکو (Cuzco) بهخصوص دره اوروبامبا نیز قهوههای مرغوبی تولید میکنند که آنها نیز به روش مرطوب فرآوری میشوند.
بالاترین درجه مرغوبیت قهوههای پرو AAA است و مزارع ارگانیک شمال کشور که توسط تعاونیهای کوچک محلی اداره میشوند نیز گاهی قهوههای بسیار مرغوبی تولید میکنند.
کافه اکسسوری را در اینستاگرام نیز دنبال کنید.