کافه اکسسوری – در مرکز گیلاس قهوه دو دانه قهوه کنار هم نشستهاند. این دو دانه کوچک در یکلایه نیمه شفاف سبک و معروف به پوست نقرهای Silver skin محصور شدهاند.
بعد یکلایه پوست تفاله یا گوشت گیلاس است.
پوست نقرهای تنها بخشی از تنظیمات اصلی است که هنگام پردازش و صادرات قهوه سبز به دانهها متصل میشود. قهوه فرآوری شده طبیعی تمایل به داشتن پوست نقرهای بیشتری دارد و قهوه شسته شده نیز کمتر است.
در طی فرآیند بو دادن، این پوست نقرهای بهراحتی خود را از لوبیا پاک میکند و تبدیل به غلاف میشود. توسط جریان هوای برشته کننده رانده میشود، کلاف درجایی در برشته به یک جمع کننده کشیده میشود.
باید احتیاط کرد تا پاکسازی وسایل موجود در آن پاک شود. هنگامیکه ما برشته کاری را انجام میدهیم، یک دود کوچک «دود برف» از یک دودکش به بیرون رانده میشود.
منبع: The Coffee Dictionary, Maxwell Colonna
Silver skin
At the centre of the coffee cherry sit two coffee seeds side by side.
These two little seeds are encased in a light, semitransparent layer known as a silver skin.
Next is a layer of parchment/ husk and the pulp or flesh of the cherry.
The silver skin is the only part of the original setup left attached to the seeds when green coffee has been processed and exported.
Natural-processed coffee tends to have more silver skin, and washed coffee less.
During the roasting process this silver skin easily removes itself from the bean and becomes chaff.
Propelled by the roaster’s airflow, the chaff is pulled into a collector somewhere in the roaster.
One needs to be careful to clean out and dispose of chaff in the equipment.
When we roast, a pretty little chaff “snow shower” falls down from a chimney out the back of our roastery.
کافه اکسسوری را در اینستاگرام نیز دنبال کنید.