قهوه مکزیک و ویژگی های طعمی آن

کافه اکسسوری – مکزیک هشتمین کشور تولیدکننده‌ی قهوه در دنیا به‌حساب می‌آید. این کشور با تولید ۲۵۲ هزار تن قهوه (آمار سال ۲۰۰۹) امروزه اصلی‌ترین صادرکننده‌ی قهوه به بازار آمریکا است. عمده‌ی قهوه مکزیک در مناطق مرکزی و جنوبی این کشور کشت می‌شود و گونه‌ی غالب آن عربیکا ست که در نواحی ساحلی مانند سوکونوسکو (Soconusco) و چیاپس (Chiapas) می‌روید.
قهوه در اواخر قرن ۱۸ به مکزیک وارد شد و در دهه‌ی ۱۸۷۰ صادرت عمده‌ی این محصول آغاز شد. در دهه‌ی ۱۹۸۰ قهوه به اصلی‌ترین محصول صادراتی این کشور تبدیل شد. معروف‌ترین قهوه‌های مکزیک عبارت‌اند از آلتورا (Altura)، لیکوئیدامبر ام‌اس (Liquidambar MS) و پلوما کویکس‌ته‌پک (Pluma Coixtepec).

کشت‌گاه‌های قهوه مکزیک

بیشترین منطقه کشت قهوه در نواحی جنوبی این کشور قرار دارد؛ جایی که قاره باریک شده و کمی به سمت شرق متمایل می‌شود؛ منطقه‌ای به نام سوکونوسکو (Soconusco) در ایالت چیاپس در نزدیکی مرز گواتمالا. قهوه‌ی ایالت چیاپس در ارتفاعات جنوب شرقی کشور در نزدیکی مرز گواتمالا رشد می‌کند.

نام تجاری قهوه‌ی این ایالت به‌طور سنتی «تاپاچولا» (Tapachula) است که از شهری به همین اسم می‌آید؛ اما تجار قهوه بیشتر از عنوان «قهوه چیاپس» برای این قهوه استفاده می‌کنند. ایالت چیاپس بعضی از بهترین و مرغوب‌ترین انواع قهوه مکزیک را تولید کرده و در این منطقه درختان قهوه در ارتفاعی بالغ‌بر ۱۴۰۰ متر از سطح دریا رشد می‌کنند.

کمی غرب‌تر از چیاپس، ایالت وراکروز که بین خلیج مکزیک و سلسله کوه‌های مرکزی قرارگرفته٬ کشت‌گاه بیشتر گونه‌هایی از قهوه است که در ارتفاع کم رشد می‌کنند. قهوه‌ای با نام آلتورا کواته‌پک (Altura Coatepec) معروف‌ترین قهوه‌ی منطقه‌ی وراکروز است که در نواحی کوهستانی این ایالت کشت می‌شود.

از دیگر قهوه‌های منطقه‌ی وراکروز به «آلتورا اورایزابا» (Altura Orizaba) و «آلتورا هواتوسکو» (Altura Huatusco) می‌توان اشاره کرد.

قهوه‌ی کوهپایه‌ی جنوبی رشته‌کوه‌های مرکزی در ایالت اوهاکا نیز بسیار موردتوجه بازار است و با نام «اوهاکا» (Oaxaca) یا «اوهاکا پلوما» (Oaxaca Pluma) شناخته می‌شود.
بیشتر قهوه در این کشور از گونه‌ی عربیکا ست و معمولاً در قهوه‌های ترکیبی مورداستفاده قرار می‌گیرد.

تفاوت مناطق کاشت قهوه در این کشور ازنظر خاک نقش مهمی در تنوع طعمی قهوه‌ی این کشور آمریکای جنوبی ایجاد می‌کند. به یاد داشته باشید که قهوه‌ی ایالت وراکروز طعمی بسیار متفاوت نسبت به قهوه‌ی ایالت چیاپس دارد.

پیشینه قهوه در مکزیک

کشت قهوه در این کشور در اواخر قرن ۱۸ در ایالت وراکروز (Veracruz) آغاز شد. حدود ۱۰۰ سال بعد و در سال‌های پایانی قرن ۱۹ چیاپس به منطقه‌ی اصلی کشت قهوه در مکزیک تبدیل گشت. انقلاب مکزیک (۱۹۲۰-۱۹۱۰) و اصلاحات ارضی بعدازآن٬ رعیت‌های دیروزی مزارع کوچک قهوه را به مزرعه‌داران و قهوه کاران امروزی تبدیل کرد. امروزه حدود نیم میلیون نفر از مزرعه‌داران کوچک و مستقل و کشاورزان برای امرارمعاش و تأمین مخارج روزمره زندگی به تولید قهوه وابسته‌اند.

فرهنگ مزرعه‌داری‌های کوچک باعث می‌شود که طعم و کیفیت قهوه از مزرعه‌ای به مزرعه دیگر متفاوت باشد و این مسئله٬ قهوه‌ی این کشور را ازنظر طعمی بسیار متنوع می‌کند. طی دهه‌های ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ تولید قهوه به کسب‌وکار بیش از ۲ میلیون نفر در مکزیک تبدیل شد. امروزه با آن‌که صنعت قهوه‌ی تجاری در این کشور، فرصت‌های شغلی فراوانی را به وجود آورده است٬ اما بااین‌وجود طی دهه‌ی گذشته و با کاهش قیمت جهانی قهوه، بسیاری از کارگران مزارع قهوه از مکزیک و گواتمالا به سودای کار و زندگی بهتر به آمریکا مهاجرت کرده‌اند.

شاخصه‌های طعمی قهوه‌ی مکزیک

قهوه‌ی تهیه‌شده از دانه‌های مرغوب قهوه‌ این کشور به‌طورکلی طعمی سبک٬ ساده و میوه‌ای مانند شراب سفید را تداعی می‌کند. «بادی» لطیف با ته‌مزه‌ای خشک و اسیدی از ویژگی‌های قهوه مکزیک است. اگر قهوه‌ای با ته‌مزه‌ای اسیدی را می‌پسندید، قهوه‌ی مکزیک بی‌تردید از گزینه‌های مطبوع شما خواهد بود. گرچه بعضی انواع قهوه مکزیک مخصوصاً آن‌هایی که در ارتفاعات چیاپس می‌رویند ازنظر پیچیدگی طعم شبیه و رقیب بهترین قهوه‌های گواتمالا هستند.

به‌طورکلی قهوه‌ی چیاپس طعم پیچیده و میوه‌ای‌تری نسبت به قهوه سایر نقاط مکزیک دارد. این قهوه طعمی روشن همراه با رگه‌هایی شیرین و میوه‌ای مانند نیشکر و هلو دارد. قهوه‌ی «اوهاکا» اما، فنجان قهوه‌ای سبک همراه با ته‌مزه‌ای اسیدی دارد.

مکزیک خاستگاه بسیاری از قهوه‌های ارگانیک مرغوب و شناخته‌شده‌ای است که در منوی قهوه‌های اسپشیالیتی کافه‌های آمریکا دیده می‌شود. این قهوه‌ها اکثراً از مرغوب‌ترین گونه‌های قهوه هستند که توسط چندین آژانس کنترل کیفیت مستقل نظارت می‌شوند تا اطمینان حاصل شود که از سموم دفع آفات و کود‌های شیمیایی و دیگر مواد شیمیایی مضر در فرایند رشد آن‌ها استفاده‌نشده است.

بااین‌حال نمونه‌های مرغوب و نادر قهوه به‌ندرت در بازار آمریکا به چشم می‌خورد و می‌توان گفت تقریباً به‌صورت انحصاری به اروپا و مخصوصاً آلمان فروخته می‌شود. بعضی از این قهوه‌ها عبارت است از؛ لیکویدامبر، سانتا کاترینا، ایرلندیا، جرمنیا و هامبورگو.

کافه اکسسوری را در اینستاگرام نیز دنبال کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *