کافه اکسسوری – وقتی چیزی میخوریم یا مینوشیم آن را در دهان میگذاریم و مزه میکنیم. چشایی Gustatory اصطلاح فنی این امر است.
تجربیاتی که به دهان ما مربوط میشود مربوط به ذائقه است.
بااینحال، این یک کار مشترک با بینی ما است و درواقع بیشتر ایدههای ما در مورد «طعمدهندهها» در واقع بیشتر مربوط به سیستم بویایی است.
احتمالاً شما در مورد پنج سلیقهای که زبان مسئول آنهاست شنیدهاید: شیرین، ترش، نمک، تلخ و امامی.
در گذشته، «نقشه زبان» بهطور مکرر مورد تبلیغ قرار میگرفت که نشان میداد کدام قسمت از زبان مسئول کدام طعم است، اما این ایده اکنون بسیار مورد اختلاف است.
دهان مسئول «احساسات چشایی» در مقابل عطرها و طعمها است.
گسیختگی، صافی، ابریشمی و چسبندگی همه دامنه سیستم چشایی است. یک تجربه قهوه واقعاً استثنایی، دهان و بینی را درگیر و هیجانزده میکند.
منبع: The Coffee Dictionary, Maxwell Colonna
Gustatory
When we eat or drink something we put it in our mouth and taste it.
Gustatory is the technical term for this, referring to the experiences in our mouth that relate to taste.
It is, however, a joint venture with our nose and in fact most of our ideas about “flavours” actually have more to do with the olfactory system.
(You have likely heard of the big five tastes the tongue is responsible for: sweet, sour, salt, bitter, and umami.
In the past, a “tongue map” was frequently touted showing which part of the tongue was responsible for which taste, but this idea is now much disputed.)
The mouth is more responsible, however, for “taste feelings” as opposed to aromas and flavours. Astringency, smoothness, silkiness, and stickiness are all the domain of the gustatory system.
A truly exceptional coffee experience engages and excites both the mouth and the nose.
کافه اکسسوری را در اینستاگرام نیز دنبال کنید.