کافه اکسسوری – پدیده دمآوری قهوه کلدبرو Cold brew در همهجا وجود دارد، از کافیشاپهای کلاسیک و محلی گرفته تا کمپانیهای کافههای زنجیرهای چندملیتی. این نوشیدنی نسبتاً جدید در صنعت قهوه محسوب میشود. روش دمآوری این قهوه یک اصل بسیار ساده دارد: قهوه بهجای داغ با آب سرد دم میشود. ازآنجاکه گرما در جذب آب کمک میکند، شما باید این کار را با افزایش چشمگیر زمان دمآوری، جبران کنید، چه از طریق روش آهسته قطرهای و چه از روش بسیار آهسته. کلدبرو همیشه بهجای دقایقی، ساعتها طول میکشد. بااینحال، زمان، مشابه گرما عمل نمیکند و استخراج واقعاً کاملاً متفاوت است. قهوه از اسیدیته بهمراتب کمتری برخوردار است و دمای سرد تمایل به طعمهای شکلات، نمکی دارد. این امر باعث میشود که بسیاری از قهوهها نرمتر شوند، اما کمبود اسیدی و معطر بودن قهوهها، باعث نارضایتی آن نمیشود.
منبع: The Coffee Dictionary, Maxwell Colonna
Cold brew
The cold brew phenomenon is everywhere, from boutique coffee shops to multinational chains, and much like the flat white, this relatively new drink format is here to stay. The principle is very simple: coffee gets brewed with cold water instead of hot. As the heat in water aids extraction, you need to compensate for this by dramatically increasing the brewing time, whether that is through a slow-drip method or a slow-steeping method. A cold brew is always going to take hours instead of minutes. Time, however, does not achieve the same things as heat, and the extraction is really quite different. The coffee has far less acidity and cold brews tend towards the chocolaty, malty, and often boozy end of the flavour spectrum. This has the bonus effect of making a lot of coffees smoother but the downside of not capturing the acidity and aromatics of characterful coffees. Nitro cold brew is also popping up on beer-like taps. Here, the addition of nitrogen gives a Guinness-like creaminess to the cold brew, complete with a beer-like head
کافه اکسسوری را در اینستاگرام نیز دنبال کنید.