کافه اکسسوری – روشهای مختلفی برای تولید قهوههای فیلتری وجود دارد و بهاندازه کافی برای پر کردن همه کمدهای آشپزخانه شما با تجهیزات تنوع دارند و هر یک از تفاوتهای منحصربهفرد خود برخوردارند. بااینحال، همه آنها را میتوان تحت دو عنوان طبقهبندی کرد: «غوطهوری کامل» Full immersion و «ریختن». در روش ریختن، آب و قهوه کنار هم مینشینند و «شیبدار» میشوند و در مرحله بعد، آب از بستر قهوه عبور میکند.
درروش غوطهوری، تمام آب و قهوه برای مدتزمان دم کردن در کنار هم هستند، درحالیکه در حالت دوم، آب بهطور مؤثر تقسیم میشود، هر قسمتی در بخشهای مختلف استخراج با قهوه وقت میگذارند. من فکر میکنم، اگر هر روشی بهخوبی مدیریت و درک شود، میتواند یک فنجان فوقالعاده تولید کند و این منشأ، درجه رست و آب است که کیفیت را بیش از روش تعیین میکند.
با گفتن این نکته، بین روشهای مختلف تفاوتهایی وجود دارد که باید به آن توجه کرد. جنبههای طراحی روش مانند سد تصفیه (کاغذ یا فیلتر فلزی) یا مکانیک جداشدنی بر روی فنجان قهوه تأثیر خواهند گذاشت. مثلاً یک فرنچ پرس را بگیرید: تمایل وجود دارد که قهوه در پایین در آن حل شود و بهدرستی از آب استفاده نشود. در مورد اروپرس، آب برای خروج باید از طریق قهوه عبور کند، بنابراین مشکلی ندارد. همچنین گفتنی است که روشهای کامل غوطهوری، اگرچه قابلاطمینانتر از ریختن آب است، اما قهوه کمتری تولید میکنید، زیرا در پایان مقدار کمی از دمکردههای موجود در آن را از دست میدهید.
منبع: The Coffee Dictionary, Maxwell Colonna
Full immersion
There are many different filter-brewing methods, enough to fill all the cupboards in your kitchen with equipment, and each has its own unique point of difference. Broadly, however, they can all be grouped under two headings: “full immersion” and “pour-over”. In the first, the water and the coffee sit together and “steep”; and in the second, the water passes through a bed of coffee.
In the first, all the water and coffee are together for the duration of the brew, whereas in the second, the water is effectively split up, each bit spending time with the coffee during different parts of the extraction. It is a pet peeve of mine how often the varying filtration methods get focused on. I think that, if any method is managed well and understood, it can produce a wonderful cup, and that it is the origin, roast, and water that determine quality more than the method.
Having said that, there are differences to be noted between the various methods. Aspects of the method’s design, such as the filtration barrier (paper or metal mesh) or the mechanics of decanting, will have an impact on the resulting cup of coffee. Take a French press, for example: there is a tendency for the ground coffee to settle at the bottom and not be used properly by the water. In the case of the Aeropress, the water has to pass through the coffee to exit, so this is not a problem. It is also worth noting that full-immersion methods, although arguably more consistent than pour-overs, produce slightly less coffee, as you lose a small amount of the brew in the grounds at the end
کافه اکسسوری را در اینستاگرام نیز دنبال کنید.