کافه اکسسوری – امروزه فیلتر قهوه ؛ کاغذی و یا پارچهای یکی از بخشهای اصلی و لازم در ابزارهای دمآوری به روش چکهای (pour over) محسوب میشود. استفاده از فیلترهای پارچهای به مدتها قبل از قرن بیستم برمیگردد؛ اما فیلترهای کاغذی از قرن بیستم به اینسو، مورداستفاده قرار گرفت.
ملیتا بنتز (melitta bentz) یک خانم علاقهمند به قهوه در آلمان که از فیلتر پارچهای و وجود ذرات قهوه در فنجان ناراضی بود٬ کاغذ جاذب آب را برای عصارهگیری قهوه امتحان میکند و متوجه میشود که ذرات قهوه اصلاً وارد فنجان نمیشوند و سپس این اختراع را در سال ۱۹۰۸ به ثبت میرساند.
امروزه ابزارهای مختلف دمآوری قهوه به روش چکهای (pour over) وجود دارند که در همه آنها از انواع فیلتر استفاده میشود. درحالیکه برخی از افراد از فیلتر پارچهای یا فلزی استفاده میکنند؛ اکثراً از فیلترهای کاغذی به دلیل جلوگیری از ورود ذرات قهوه به نوشیدنی، برای عصارهگیری قهوه استفاده میکنند.
فیلترهای کاغذی در دو نوع سفید و کاهی وجود دارند؛ اما نکته مهم این است که کدامیک از این فیلترها برای استفاده مناسبترند؟
تفاوت این دو را اینگونه میتوان توضیح داد که فیلترهای کاهی کاملاً طبیعی هستند؛ ولی فیلترهای سفید توسط موادی سفید شدهاند. فیلترهای کاغذی به دو روش سفید میشوند؛ کلرین و اکسیژن. در بین این دو روش٬ روش اکسیژن طبیعیتر و ایمنتر است ولی روش کلرین باعث آلودگیهای زیستمحیطی میشود. فیلترهای کاهی برای محیطزیست مضر نیستند چون روی آنها فرآوری صورت نگرفته است.
تأثیر فیلترهای کاهی و سفید بر طعم قهوه
فیلتر کاهی را اگر قبل از شروع دمآوری شستشو ندهیم بهاحتمالزیاد طعم کاغذ را به قهوه منتقل خواهد کرد ولی فیلترهای سفید به دلیل فرآوری صورت گرفته روی آنها معمولاً طعمی به قهوه اضافه نمیکنند.
توصیه ما این است که از هر نوع فیلتر کاغذی که استفاده میکنید؛ قبل از دمآوری آن را شستشو دهید. منظور از شستشو دادن این است که فیلتر را در دستگاه دمی خود قرار دهید٬ آن را با آب گرم خیس کنید و سپس آب درون ظرف را خالی کنید.
این کار علاوه بر حذف طعم کاغذ٬ باعث میشود که ابزار دمی و ظرف شما نیز گرم شود. معمولاً بعد از یکبار شستشو طعم کاغذ از بین میرود اما ممکن است به شستشو دوم نیز نیاز داشته باشید؛ مخصوصاً اگر حس چشایی شما حساس باشد. اگر بعد از بار دوم نیز طعم کاغذ را حس کردید حتماً برند فیلتر خود را تغییر دهید.
کیفیت و ضخامت فیلتر
کیفیت فیلتر در عصاره تمیز قهوه و چگونگی جریان آب بسیار مهم است و کوچکترین تفاوت تأثیر زیادی روی نوشیدنی شما خواهد داشت.
اول مطمئن شوید که سایز فیلتر شما برای ابزار دمی که استفاده میکنید مناسب باشد. بعد به ضخامت آن توجه کنید؛ فیلترهای نازک بهسرعت جریان آب را از خود عبور میدهند و فیلترهای ضخیمتر چربی بیشتری را به خود جذب میکنند.
اگر میخواهید از فیلتر سفید استفاده کنید، فیلترهایی که دارای علامت TCF هستند را انتخاب کنید. این علامت به این معنی است که این کاغذ کاملاً بدون مواد کلرین سفید شده است و معمولاً بهعنوان نشانهی فیلتر باکیفیت بالاتر در نظر گرفته میشود. به یاد داشته باشید که کیفیت بسیار تأثیرگذار است؛ یک فیلتر سفید باکیفیت پایین میتواند مزه کاغذی بیشتری نسبت به فیلتر کاهی به قهوه شما وارد کند.
انتخاب نوع فیلتر یک انتخاب شخصی است. اگر میخواهید نسبت به محیطزیست سازگارتر باشد از فیلتر کاهی باکیفیت استفاده کنید و قبل از دمآوری آن را خوب شستشو دهید؛ ولی اگر نگران طعم کاغذ حتی بعد از دو بار شستشو فیلتر هستید٬ از فیلتر سفید که به روش اکسیژن سفید شده است٬ استفاده کنید.
کافه اکسسوری را در اینستاگرام نیز دنبال کنید.