واژه نامه قهوه: استخراج Extraction

Extraction

کافه اکسسوری – استخراج Extraction در دنیای قهوه عبارت است از «حذف یا بیرون کشیدن، به‌ویژه با تلاش یا زور». اصول استخراج درواقع مفهوم اصلی هر روش دم کردن یا فرآیند تهیه قهوه است. تمام فنجان قهوه مورداستفاده حاوی مقداری آب است تا مقداری عطروطعم را از بعضی از دانه‌های قهوه آسیاب شده خارج کند. پیچیدگی تعجب‌آور این روند این است که بسیاری از فتنه‌ها و همچنین ناامیدی از تهیه قهوه را به ما می‌تواند انتقال دهد. با عصاره‌گیری کم‌وبیش از حد قهوه می‌توانید به این فکر کنید که قهوه را قوی‌تر یا ضعیف‌تر کنید.

مشکل این روش این است که ترکیبات مختلف با سرعت‌های مختلف استخراج می‌شوند، به‌طوری‌که استخراج کمتر یا بیشتر از قهوه منجر به طعم‌های مختلف می‌شود. ابتدا طعم‌های شفاف‌تر، اسیدی و میوه‌ای ظاهر می‌شوند و به دنبال آن نکات عمیق، سنگین‌تر و در آخر، نت‌های تلخ و چوبی قرار می‌گیرند. یک فنجان قهوه خوب استخراج‌شده تعادل این‌ها را دارد. صنعت قهوه برای اندازه‌گیری قدرت قهوه و گمانه‌زنی در مورد میزان استخراج از فناوری فانتزی به نام رفسنجومتر استفاده می‌کند.

متأسفانه، اعداد ارائه‌شده توسط این دستگاه، کلیت تصویر نیست، زیرا یکنواختی آسیاب، فشار آب، دما و سایر متغیرها همگی بر نوع استخراج و میزان مطلوب آن تأثیر می‌گذارند. استخراج بهینه که اغلب مورد استناد قرار می‌گیرد ۲۰ درصد است. این بدان معناست که ۲۰ درصد قهوه توسط آب ‌گرفته شده و بقیه به‌عنوان کمپوست یا تفاله خرد شده‌اند.

کیفیت استخراج درنهایت با توجه به سلیقه تصمیم گرفته می‌شود، بنابراین این درصد می‌تواند متفاوت باشد، اما یک شاخص مفید است. دنیای قهوه فوری استخراج را با حداکثر گرم کردن و فشار چند برابر به حداکثر سرعت فشار می‌آورد. این امر می‌تواند تا ۶۰ درصد میزان استخراج را فراهم آورد و این امر باعث می‌شود فرآیند فوری قهوه به مؤثرترین روش آماده‌سازی در جهان تبدیل شود، نه‌تنها لزوماً مطلوب‌ترین آن.

منبع: The Coffee Dictionary, Maxwell Colonna

Extraction

To extract is to “remove or take out, especially by effort or force”. The principles of extraction are really the core concept of any brewing method or coffee-making process.

Boil it right down and all cups of coffee are about using some water to take some flavour out of some ground coffee beans. It is the surprising complexity of this process that gives us so much of the intrigue as well as the frustration of making coffee. You could be forgiven for thinking that you make stronger or weaker coffee by extracting more or less from the ground coffee.

The problem with this approach is that different compounds extract at different rates, so that extracting less or more from coffee results in different flavours. Sharper, acidic, fruity flavours tend to come out first, followed by the deep, heavier ones and, lastly, the woody, bitter notes. A well-extracted cup of coffee has a balance of these.

The coffee industry utilizes a fancy bit of technology called a refractometer to measure the strength of the coffee and to speculate on the level of extraction. Unfortunately, the numbers provided by this machine are not the whole picture, as the evenness of grind, the pressure of water, the temperature, and other variables all affect the type of extraction and how desirable it is.

The optimum extraction that often gets cited is 20 percent. This means that 20 percent of the coffee was taken by the water, and the rest was chucked onto the compost heap. Quality of extraction is still ultimately decided upon by taste so this percentage can vary, but it is a useful marker all the same.

The instant coffee world pushes extraction to the maximum through superheating and multibrewing. This allows for extraction levels of up to 60 percent, making the instant coffee process the most efficient preparation method in the world, just not necessarily the most desirable

کافه اکسسوری را در اینستاگرام نیز دنبال کنید.

فلت وایت چه تفاوتی با لاته دارد؟

فلت وایت

کافه اکسسوری – فلت وایت یکی از نوشیدنی‌ها بر پایه اسپرسو است که در منوی کافی‌شاپ‌ها با نام آن روبرو شده‌اید. اگر تاکنون فلت وایت را تجربه نکرده‌اید در این مقاله به چیستی و تاریخچه این نوشیدنی و تفاوت‌های آن با لاته دیگر نوشیدنی بر پایه اسپرسو می‌پردازیم.

مشخصه‌های فلت وایت

این نوشیدنی متشکل از اسپرسو و شیر است و این نوشیدنی پیشنهادی بسیار خوب برای کسانی که می‌خواهند نوشیدنی با طعمی قوی‌تر از قهوه با شیر دارای فوم شیر داشته باشند.

شواهد بسیار زیادی وجود دارد از اینکه این نوشیدنی اصالتی استرالیایی یا نیوزلندی دارد. این نوشیدنی حدود سال ۱۹۸۰ به منوهای کافه‌های آمریکایی و بریتانیایی هم واردشده و این روزها به‌عنوان یک نوشیدنی استاندارد SCA شناخته می‌شود.

نام‌گذاری این نوشیدنی از برخورد موج‌های دریا با صخره‌های کوهستانی که باعث پدید آمدن موج‌های سفید بود الهام گرفته شد و واژه فلت هم به این دلیل اضافه‌شده که در حقیقت فوم این نوشیدنی کمتر و صاف‌تر از کاپوچینو یا لاته است.

وقتی استارباکس شروع به سرو این نوشیدنی بانام بولد لاته در آمریکا نمود کاملاً واضح بود که این نوشیدنی مسیر خاصی را تا به آنجا طی کرده است.

با این حساب ما میدانیم این نوشیدنی متشکل از اسپرسو و فوم شیر است پس چه تفاوتی با لاته یا کاپوچینو دارد؟

لاته در حدود سال ۱۹۸۰ وارد انگلیس شد، اما ایده اصلی این نوشیدنی از ایتالیا شروع شد. به‌هرحال منظور از لاته، دوشات اسپرسو به‌اضافه شیر فوم گیری شده است و کاپوچینو هم بر طبق اصول، متشکل از یک شات اسپرسو به‌اضافه شیر فوم گیری شده اشاره دارد و طبق روالی که از قدیم بوده فوم بیشتری نسبت به لاته دارد، لاته بزرگ‌تر و با نسبت بیشتری از قهوه و شیر در مقابل کاپوچینو است، اما نکته گیج‌کننده این است که فلت وایت با دوشات اسپرسو چه تفاوتی با لاته دارد؟

تفاوت لاته و فلت وایت

می‌توان گفت یکی از تفاوت‌های اصلی حجم فنجان مورداستفاده است. در استرالیا معمولاً لاته در فنجان ۲۰۰ میلی‌لیتری شیشه‌ای سرو و فلت وایت در فنجان سرامیکی ۱۸۰ میلی‌لیتری سرو می‌شود و مقدار آن نسبت به لاته رقیق‌تر است. اصولاً لاته فومی نزدیک به یک سانتی‌متری دارد و فلت وایت فومی در حدود ۰٫۵ سانتی‌متر. به‌هرحال در سال‌های اخیر این تفاوت فوم تغییر کرده و فوم هر دو نوشیدنی به یک حالت درآمده است.

بازهم با این تفاسیر ما به‌طورقطع تنها نمی‌توانیم بگوییم این دو نوشیدنی فقط ازنظر حجم و نسبت ترکیب شیر و قهوه متفاوت هستند. لاته یا کاپوچینو هر دو با مقدار استاندارد اسپرسو سرو می‌شود اما در فلت وایت باریستا می‌تواند از دوشات ریستریتو استفاده کند تا گستردگی طعمی بیشتری به نوشیدنی بدهد.

این‌که چه چیزی می‌تواند برای شما یک نوشیدنی جذاب پدید آورد تماماً به کافه‌ای که در آن هستید و باریستای آن بستگی دارد، اما جاناتان پرستیژ مدیرعامل ریپَک اسپرسو، این‌گونه می‌گوید که فوم لاته و فلت وایت زیاد تفاوتی ندارند اما برای این نوشیدنی بهتر است از فوم خیس و غیر پفکی استفاده شود تا جایی که باریستا بتواند روی نوشیدنی آرت بزند و تفاوت عمده را همان حجم لیوان و نسبت کمتر ترکیب شیر با قهوه در فلت وایت می‌داند.

قهوه لاته

لاته به‌عنوان پرفروش‌ترین نوشیدنی در کافه‌های موج دوم و فلت وایت پرفروش‌ترین نوشیدنی در کافه‌های موج سوم معرفی‌شده است. هر دو آن‌ها پرفروش و محبوب هستند و خوب بودن این نوشیدنی‌ها به کیفیت متریال و حس و حال باریستا بستگی دارد.

سیِران تریگ مدیر انسستور کافی در نورویچ انگلستان این نوشیدنی را از ترکیب دو شات اسپرسو در فنجان با گنجایش ۱۵۰ تا ۱۸۰ سی‌سی با فومی نازک و لاته را از همان ترکیب با نسبت شیر بیشتر در فنجان ۲۱۰ تا ۲۷۰ سی‌سی حتی ۳۰۰ سی‌سی و فومی مابین فلت وایت و کاپوچینو معرفی می‌کند.

این تفاوت گنجایش تنها یک پارامتر را تغییری می‌دهد و آن‌هم نسبت ترکیب شیر با قهوه است. وقتی شما دوست دارید بیشتر از طعم‌های قهوه خود به‌خصوص قهوه‌های اسپشیالیتی لذت ببرید قطعاً فلت وایت می‌تواند گزینه مناسب‌تری برای شما باشد. فلت وایت برای شما تجربه چشایی بهتری از دانه قهوه را پدید می‌آورد و این نوشیدنی راهی خوب برای حس طعم یک قهوه اسپشیالیتی از یک نوشیدنی ترکیبی با لبنیات است.

آیا فلت وایت قوی‌تر است؟

ازنظر طعمی و مزه‌ای می‌توان گفت این نوشیدنی از لاته قوی‌تر است اما ازنظر میزان کافیین و مواد دیگر درون قهوه هیچ تفاوتی باهم ندارند، به این خاطر که هر دو آن‌ها دوشات معمول اسپرسو دارند.

کافه اکسسوری را در اینستاگرام نیز دنبال کنید.