کافه اکسسوری – در بخش نخست این مقاله به برخی ویژگیهای قهوهی کلمبیا همچون دلایل خاص بودن این قهوه، پروفایل طعمی، مناطق کشت و نوع فرآوری آن اشاره کردیم. در بخش دوم نیز بهترین روش برشته کردن و رُست این قهوه، طرز تهیه و دمآوری دانه قهوه کلمبیا و انواع آن همچون سوپریمو و اکسترا، را با هم مرور میکنیم.
صنعت قهوهی کلمبیا
کشت و تولید قهوه در کلمبیا یک تجارت بزرگ محسوب میشود. کلمبیا سومین تولیدکننده بزرگ قهوه در جهان با ۱۲٪ از سهم تولید قهوه دنیا است؛ این امر باعث میشود تا آنها فقط پس از برزیل و ویتنام قرار بگیرند اما برخلاف این دو کشور، کلمبیا تقریباً تولید دانه قهوه عربیکا را در انحصار خود دارد.
همانطور که پیشازاین گفتیم کلمبیا فقط قهوه عربیکا پرورش میدهد و این در حالی است که دو کشور مطرح دیگر یعنی برزیل و ویتنام قهوه روبوستا هم پرورش میدهند. در کلمبیا قهوه عربیکا در سه نوع مختلف بوربون، تیپیکا و کاتورا جزو قهوههای تولیدی همیشگی و قدیمی کشتشده در این کشور محسوب میشوند و در حال حاضر انواع جدیدی ازجمله کاستیلو و تابی هم وجود دارد.
کشت و تولید قهوه در کلمبیا
در کشت و تولید قهوه در کلمبیا بهطور مستقیم نیم میلیون کشاورز فعال هستند و این امر ۸۰۰ هزار شغل مستقیم ایجاد میکند و این کشور را به بزرگترین منبع اشتغال روستایی در دنیا تبدیل میکند. تقریباً تمام قهوههای کلمبیا در زمینهای کوچک به وسعت ۵ هکتار پرورش مییابند و توسط کشاورزان قهوه بهصورت خانوادگی و انحصاری تولید میشوند.
یکی از بزرگترین خطرات برای صنعت قهوه تغییر الگوهای آب و هوایی به خاطر تغییر شرایط آبوهوا است. افزایش دما و بارندگیهای غیرقابل پیشبینی بر تولید دانه قهوه تأثیر منفی میگذارد. گیلاس قهوه عربیکا، که بخش عمدهای از محصولات کلمبیا را تشکیل میدهند، بهویژه در مقابل تغییرات اقلیمی آسیبپذیرتر هستند.
تغییرات آب و هوایی همچنین نگرانیهای مهم دیگری را در صنعت قهوه افزایش داده است: قارچ زنگ قهوه و حشره گیلاس قهوه. در حال حاضر هر دو این آفات در ارتفاعات بالاتر گسترش یافتهاند که میتوانند مزارع بیشتری را آلوده کرده و بازده تولید قهوه را کاهش دهند.
بهترین روش دمآوری و طرز تهیه دانه قهوه کلمبیا
چندین ایده و روش برای دمآوری دانه قهوه کلمبیا وجود دارد که بستگی به درجه رست و برشتگی دانه قهوه و خاستگاه دانه قهوه دارد. که در زیر به آنها اشاره میکنیم.
عصارهگیری دانه قهوه کلمبیا به روش اسپرسو
دمآوری و عصارهگیری دانه قهوهی کلمبیا به روش اسپرسو یک انتخاب ایدهآل است. داشتن اسیدیته بالا و عطروطعم ملایم ، این دانه قهوه را برای تهیه اسپرسو ایدهآل میکند. بدون داشتن تلخی آشکار دانه قهوه کلمبیا را میتوان بهصورت دارک و تیره بو داد و قوی کرد. سطح بالای اسیدیته نیز بدان معنی است که دانه قهوه کلمبیا برای نوشیدنیهای بر پایه اسپرسو مانند ماکیاتو و کاپوچینو بسیار مناسب است.
دمآوری دانه قهوه کلمبیا به روش اروپرس
طعم و مزه متعادل و ملایم و تنواری و طعم دهانی کامل دانه قهوه کلمبیا آن را برای دمآوری به روش اروپرس به یک قهوه خاص و ویژه تبدیل کرده است. بوگوتا، پایتخت کلمبیا حتی میزبان مسابقات قهرمانی سالانه اروپرس است که بهعنوان فستیوالی جهت تقویت فرهنگ دمآوری قهوه در این کشور عمل میکند.
انواع مشهور قهوه کلمبیایی
قهوه استاندارد کلمبیا که زیر نظر فدراسیون قهوه این کشور تولید و تنها بر اساس کیفیت جداسازی میشود و نه بر اساس منطقه کشت. بالاترین کیفیت قهوه با نام تجاریSupremo به فروش میرسد و درجه بعدی Extra است که کیفیت پایینتری دارد. یک رده دیگر از قهوه کلمبیا با نام تجاری Excelso هم در بازار مشهور است که ترکیبی از سوپریمو و اکسترا است.
اگر قهوه کلمبیایی که میخرید برچسبی با هر یک از این نامهای تجاری داشت میتوانید مطمئن باشید که قهوهتان زیر نظر فدراسیون قهوه کلمبیا کشت شده است. اما اگر قهوه کلمبیایی که خریداری کردهاید با نام یکی از مناطق کشت قهوه کلمبیا نامگذاری شده بود٬ به احتمال بسیار زیاد قهوه تولیدی یکی از شرکتهای خصوصی است.
قهوه مرغوب کلمبیا ازلحاظ خواص طعمی بسیار شبیه قهوههای مرغوب کاستاریکا است: یک قهوه کلاسیک تمامعیار. در این قهوه هیچ شاخصه طعمی غالبتر از دیگری نیست؛ یعنی یک فنجان قهوه کاملاً و متعادل خواهید داشت. تنواری قهوه کلمبیا ملایم است و اسیدیته آن ملایم رو به بالاست و مطلوب است. در یککلام فنجان قهوه کلمبیا یک فنجان عالی، با طعمهایی ظریف و رگههایی از طعم مرکبات و آجیل است.
برشته کردن و رُست دانه قهوهی کلمبیا
نکته شگفتانگیز در مورد دانه قهوهی کلمبیا توانایی آنها در تحمل درجات مختلف رُست قهوه و برشته کردن است و این تا حد زیادی ناشی از طعمهای ملایم آن و حس دهانی ملایم به هنگام چشیدن قهوه است.
برشته کردن سبک دانه قهوه طبیعت اسیدی ملایم، و طعم کمرنگ مرکبات و میوه را در این دانه قهوه برجسته میکند. از سوی دیگر در این رست دانه قهوه ضمن حفظ طعم گیلاس قهوه، طعمهای کاکائو و کارامل را نشان میدهد.
دانه قهوه کلمبیا با سطح برشته کردن و بو دادن متوسط تا دارک یا تیره دارای طعمهای شدیدتر و عطرهای غنی هستند. درحالیکه هنوز هم اسیدی است، اما طعم میوهای روشن آن کم شده و طعمهای شیرینتر کاکائو خودش را بیشتر نشان میدهد.
با مشخصاتی که در بالا به آنها اشاره شد، بیشک دمآوری قهوه کلمبیا حسی منحصربهفرد و خاص را برای شما به ارمغان میآورد که شما را به طرفداران پر و پا قرص آن تبدیل خواهد کرد. تجربهای که میتوانید با آن از نوشیدن یک فنجان قهوه عالی کلمبیا لذت ببرید.
کافه اکسسوری را در اینستاگرام نیز دنبال کنید.