کافه اکسسوری – کشور کلمبیا یکی از بزرگترین تولیدکنندگان قهوه در جهان به شمار میرود و به دلیل تولید قهوههای عالی گونه عربیکا از شهرت بالایی برخوردار است. در این مقاله به این قهوه خاص و ابعاد مختلف قهوهی کلمبیا از تولید و کشت قهوه تا طرز تهیه و دمآوری آن میپردازیم.
قهوهی کلمبیا یک قهوه خاص
در میان مناطق شناختهشده کشت قهوه، کشور کلمبیا از شهرت ویژهای برخوردار است. یکی از ویژگیهای این قهوه این است که در شرایط رِست تیره یا دارک، طعم تلخی در آن پدیدار نمیشود.
همین مسئله این قهوه را به یک نمونه ایدهآل برای تهیه قهوه به روش اسپرسو و سایر نوشیدنیهایی که پایه آنها قهوه اسپرسو است تبدیل کرده است.
گونههای دانه قهوه کلمبیایی شامل تیپیکا، بوربون، کاتورا و ماراگوگیپ میشود که طعم ملایم و متعادل قهوه با اسیدیته متوسط رو به بالا را در فنجان قهوه بروز میدهد. چرخه رایحه یا آروما دانه قهوه کلمبیا ترکیبی از مرکبات، میوههای و ادویه است.
پروفایل طعمی دانه قهوهی کلمبیا
قهوه در کلمبیا از تعداد زیادی گونه مختلف تشکیلشده است. این امر پایین آمدن سطح کیفی طعمهای موجود در قهوه این منطقه را تقریباً غیرممکن میکند. بااینحال، برخی از ویژگیهای غالب بیشتر خودشان را نشان میدهند.
قهوه آزمایان طعم دانه قهوه کلمبیا را ملایم، دارای تنواری و بادی متوسط و ابریشمی و تمیز در فنجان توصیف میکنند. میزان اسیدیته در این نوع قهوه متوسط تا زیاد است و درنهایت یک قهوه دمآوری شده روشن و سبک به ما میدهد. طعم و عطر آن چیزی مانند عطر گل، میوههای استوایی، توتهای قرمز، سیب و طعم شیرینی مثل شکلات، نیشکر و کارامل است، رایحهی آن مثل میوهها، مرکبات و مقدار کمی همانند ادویههاست.
درمجموع بهطور خلاصه در مورد قهوه کلمبیا باید گفت: «قهوه در کلمبیا در محیطهای مختلفی رشد میکند و شامل گونههای مختلفی است. به همین دلیل نمیتوان یک طعم خاص را برای این قهوه تعریف کرد. ولی بهطور میانگین طعم آن ملایم و متعادل است. غلظت و بدنه متوسط و نرمی دارد و میزان اسیدیته آن از متوسط تا زیاد متغیر است؛ و پس از نوشیدن قهوه بر روی زبان نمیماند.»
انواع قهوهی کلمبیا
سه نمونه از معتبرترین قهوههای کلمبیا بر اساس مناطقی که دانه قهوه در آن پرورش پیدا کرده نامگذاری شدهاند: مدلین، آرمنیا و مانیزالس.
این قهوهها درمجموع در منطقه اصلی رشد مرکزی واقع شده و غالباً با نام اختصاری MAM به بازار عرضه میشوند. قهوههای این منطقه از اسیدیته بالاتری نسبت به آنهایی که در منطقه شرقی رشد میکنند برخوردارند.
قهوه کاستیلو
در این میان قهوه کاستیلو به دلیل محبوبیت و همچنین بحث و جدالها بر سر آن شهرت دارد. این گیاه به دلیل مقاومت در برابر خطرات زنگزدگی قهوه، دارای یک اشتراک ژنتیکی با لوبیای روبوستا است که بسیاری به همین دلیل به کیفیت آن شک میکنند. کاستیلو به دلیل صافی، عطر و اسیدیته سیتریکی شناخته شده است و شواهدی وجود دارد که نشاندهنده پتانسیل دانه قهوه تک خاستگاه باکیفیت عالی است.
قهوه کاتورا
دانههای قهوه Caturra جزو بهترینهای کلمبیا محسوب میشود. این دانههای قهوه برای اولین بار در برزیل توسعه یافت، اما اکنون در سراسر منطقه قاره آمریکا بسیار رایج هستند. Caturras به دلیل اسیدیته درخشان و تنواری پایین رو به متوسط شناخته میشود؛ اما متأسفانه اینگونه در معرض تهدید مداوم آفت زنگ قهوه قرار دارند.
قهوه تینتو
تینتو (Tinto) «قهوه مردم» است. این قهوه بهوفور در خیابانهای کلمبیا (هر فنجان ۱۰ سنت) در دسترس است.Tinto به دلیل کیفیت بالا مشهور نیست، بلکه بیشتر به دلیل سهم خود در فرهنگ قهوه این کشور شناختهشده است.
اگر در کلمبیا هستید، باید یک فنجان تینتو را امتحان کنید تا یک تجربه واقعی و فرهنگی از قهوه آنها داشته باشید. کلمبیاییها قهوه تینتو را در خانه، زمانی که به دیدن مادربزرگ یا اقوام نزدیک میروند میل میکنند و بهقولمعروف یک قهوه دورهمی است، مانند چای برای ایرانیها. برای درست کردن قهوه تینتو آتش را روشن میکنید و آب شروع به جوشیدن میکند. سپس ۴ قاشق غذاخوری قهوه آسیاب شده به آن اضافه میکنید.
کلمبیاییها قهوه تینتو را با agua de panel شیرین میکنند که از اضافه کردن نیشکر خام به آب جوش درست میشود. بعد از ۳ الی ۴ دقیقه که از جوشیدن قهوه گذشت agua de panel را به آن اضافه میکنند.
شرایط رشد قهوه کلمبیایی
کلمبیا دارای دو منطقه اصلی در حال رشد است: ارتفاعات سیرا نوادا سانتا مارتا و دامنههای سه بخش کوههای آند که از این کشور عبور میکنند.
منطقه مرکزی بزرگتر در اطراف مدلین نزدیک به ۱۴۰۰۰ کیلومترمربع را شامل میشود و بهعنوان محور قهوه در کلمبیا معروف است. منطقه کوهستانی شرقی کوچکتر است و در اطراف شهرهای بوگوتا و بوکارامانگا واقع شده است.
هر دو منطقه با مزارع مرتفع تا ارتفاع ۶.۴۰۰ فوت و خاکهای آتشفشانی حاصلخیز از شرایط بسیار ایدهآلی برای رشد قهوه برخوردارند. قهوهی کلمبیا عمدتاً در سایه رشد میکند که دمای آن بین ۸ تا ۲۴ درجه سانتیگراد (۴۶ تا ۷۵ درجه فارنهایت) است.
شرایط رشد کلمبیا برای تولید دانه قهوه عالی و اسیدیته بالا فراهم است. بخشهایی از منطقه مرکزی به دلیل داشتن تنواری سنگین، عطروطعم غنی و اسیدیته بالاتر شناخته شدهاند. دانه قهوه بوگوتا کمتر اسیدی است اما درخشندگی غنی دارد. دانه قهوه بوکارامانا ملایمتر، غالباً سنگین و دارای عطروطعم است.
فرایند فرآوری دانه قهوه عربیکا کلمبیا
دانه قهوه عربیکا کلمبیای بهطور انحصاری بهصورت فرآوری مرطوب و خیس انجام میشود و از آب برای جدا کردن گیلاسهای قهوه از پوشش آن استفاده میشود.
فرآوری مرطوب یک روش نسبتاً جدید است که منجر به محصولی تمیزتر، روشنتر و میوهایتر میشود. این روش برای یک محصول کلمبیایی با اسیدیته روشن مناسب است.
در کلمبیا مزارع کوچک در دامنههای تند و پر شیب قرار دارند. این بدان معنی است که برداشت محصول با ماشین غیرممکن است، بنابراین گیلاس قهوه را با دقت با دست میتوان برداشت کرد. این فرآیند زیاد کارآمد نیست اما به یک محصول با کیفیت بالاتر منجر میشود.
کافه اکسسوری را در اینستاگرام نیز دنبال کنید.