قهوه ی روبوستا منتقدان را جذب می کند

قهوه ی روبوستا

کافه اکسسوری – با اشتیاق برای از بین بردن شهرت قهوه ی روبوستا به‌عنوان یک قهوه درجه‌دو که فقط برای نوشیدنی‌های فوری مناسب است، تولیدکنندگان بیشتری در سراسر جهان در حال کشت و رشد قهوه‌هایی هستند که با عشق بیش‌ازحد رشد، برداشت و فرآوری می‌شود.

تویی نگوین، صاحب مزرعه قهوه Future در ویتنام، پیشتاز تلاش جهانی برای روبوستای باکیفیت بوده است. قهوه از مزرعه نگوین تنها با دانه‌های رسیده که در شرایط کاملاً نظارت‌شده تولید می‌شود، امتیازات بالایی را از انجمن تخصصی قهوه آمریکا دریافت کرده است.

هیروماسا اوکازاکی، رئیس خرده‌فروش آنلاین قهوه، نامامه هونپو، در این خصوص می‌گوید: «اکنون در اروپا نیز قهوه ی روبوستا طرفدار دارد و سخت‌تر از گذشته می‌توان از آن نگهداری کرد و قیمت عمده‌فروشی آن نسبت به سال گذشته حدود ۲۰٪ افزایش‌یافته است.»

قهوه ی روبوستا در ارتفاعات کمتری قابل پرورش است و نسبت به عربیکا که بیشتر در قهوه‌های غیر فوری استفاده می‌شود، در برابر آفات مقاوم است. به لطف قابلیت اطمینان نسبی، سهم روبوستا از تولید جهانی قهوه از حدود ۲۰ درصد در چهار دهه گذشته به حدود ۴۰ درصد افزایش‌یافته است.

اما روبوستا به دلیل رایحه متمایزی که دارد، قیمت آن پایین‌تر از لوبیای عربیکا است که به عقیده برخی از آن ارزان‌تر است و هزینه‌های تولید آن ارزان‌تر می‌شود. تعداد فزاینده‌ای از تولیدکنندگان اکنون برای افزایش درآمد خود به دنبال ورود به بخش تخصصی پردرآمد هستند.

ماسائومی آراکاوا، مدیر خانه بازرگانی S. Ishimitsu، می‌گوید: «کشاورزان بیشتری روش‌ها و روش‌های خاص رشد را برای لوبیا در نظر می‌گیرند تا سلیقه‌ها و ویژگی‌های منحصربه‌فرد قهوه ی روبوستا را بازآفرینی کنند.»

افزایش علاقه به روبوستا به واسطه شیوع کرونا

ویروس کرونا با افزایش مصرف‌کنندگان در خانه و نوشیدن قهوه فوری، فقط علاقه مردم به روبوستا را تقویت کرده است.

یک منبع در یک‌خانه بازرگانی ژاپن با بیان اینکه دانه روبوستا را می‌توان مستقیم یا به‌صورت ترکیبی فروخت، گفت: «تولیدکنندگان روبوستا این فرصت را برای بازاریابی محصولات لوکس متفاوت از انواع موجود در بازار به دست آورده‌اند.»

قهوه ی روبوستا قبلاً توسط مصرف‌کنندگان ژاپنی تهیه می‌شد و آن را به طرز نامطلوبی با طعم و مزه چای جو را مقایسه می‌کردند.

طبق پیش‌بینی‌های انجام‌شده توسط خانه بازرگانی ماروبنی، انتظار می‌رود طی ۱۲ ماه منتهی به سپتامبر ۲۰۲۲، کمبود دانه قهوه عربیکا وجود داشته باشد. این امر تا حد زیادی ناشی از رکود تولید در برزیل، بزرگ‌ترین تولیدکننده قهوه عربیکا است.

بعلاوه، پیش‌بینی می‌شود که تغییرات آب و هوایی و عوامل دیگر نیمی از زمین‌های قابل‌کشت قهوه عربیکا را تا سال ۲۰۵۰ از بین ببرد. با توجه به این، انتظارات از روبوستا افزایش‌یافته است که این‌گونه می‌تواند منابع قهوه را پایدار نگه دارد.

منبع: nikkei asia

کافه اکسسوری را در اینستاگرام نیز دنبال کنید.

فرآیندهای تولید قهوه فوری

قهوه فوری

کافه اکسسوری – قهوه فوری در حقیقت قهوه‌ی دم‌آوری شده است که عنصر آب در آن حذف‌شده است. این فرایند، فرآیند پیچیده‌ای نیست و تغییرات عجیب‌وغریب شیمیایی در آن رخ نمی‌دهد و قهوه‌ی فوری درواقع همان قهوه‌ی خالص است. شما حتی ممکن است اسامی دیگری نیز برای قهوه‌ی فوری شنیده باشید؛ همانند پودر قهوه (ازآنجاکه به شکل پودر است)، قهوه‌ی محلول (ازآنجاکه در آب حل می‌شود) و کریستال قهوه (ازآنجا ظاهری کریستال گونه دارد). در این مقاله به چیستی قهوه فوری و فواید و مضرات آن می‌پردازیم.

قهوه‌ی فوری عموماً از دانه‌های قهوه‌ی روبوستا به دست می‌آید که کیفیت و قیمتی پایین‌تر در قیاس با دانه‌های عربیکا دارند.

فرآیند تولید قهوه فوری

دو روش برای تولید کریستال‌های قهوه‌ی فوری وجود دارد: یخ زدگی-خشک کردن و پاشیدن-خشک کردن.

یخ زدگی-خشک کردن

در این حالت بیشتر طعم‌های قهوه حفظ می‌شود؛ اما پروسه‌ای است که درگیری بیشتری دارد و به همین دلیل ممکن است شما مجبور شوید برای خرید آن پول بیشتری پرداخت کنید؛ اما طعم آن ارزش بهای بیشتر را دارد.

در این روش قهوه و یا عصاره‌ای آن را طی یک حرکت سریع با دمایی نزدیک به منفی ۴۰ درجه سرمادهی می‌کنند.

سپس آن را در محفظه‌ی خشک‌کن قرار می‌دهند و به ناگهان حرارت را وارد محفظه می‌کنند.

همان‌طور که قهوه‌ی یخ‌زده حرارت می‌بیند، آب یخ‌زده‌ی درون آن به‌سرعت تبدیل به گاز می‌شود، بدون آن‌که در این میان به مایع تبدیل شود که این فرایند را تصعید می‌نامند و آنچه بر جا می‌ماند تکه‌های خشک‌شده‌ی قهوه است.

پاشیدن-خشک کردن

این روش از ساخت قهوه‌ی فوری به زمان کمتری نیاز دارد و تبدیل قهوه‌ی مایع به قهوه‌ی فوری چیزی نزدیک به ۵ الی ۳۰ ثانیه زمان می‌برد.

در این روش قهوه یا عصاره‌ی آن را از بالای محفظه‌ای بزرگ که دارای هوای داغ است به درون آن می‌پاشانند و به‌محض اینکه قطرات قهوه به پایین حرکت می‌کنند، آب درون آن‌ها بخار می‌گردد.

در انتها کریستال‌های قهوه‌ی فوری در انتهای محفظه فرود می‌آیند.

متأسفانه در این روش، دمای بسیار بالا روغن موجود در قهوه را تحت تأثیر خود قرار می‌دهد و بسیاری از طعم‌های درون آن را از بین می‌رود.

همچنین در این روش پودر قهوه‌ای که به دست می‌آید بسیار ریزتر است.

گاهی برای اینکه قهوه‌ی به‌دست‌آمده برای مشتری قابل‌قبول‌تر باشد، پودرهای قهوه را در فرآیندی که شامل بخاردهی می‌شود به هم می‌چسبانند.

تاریخچه‌ی قهوه فوری

این قهوه اولین بار در سال ۱۸۹۰ توسط New Zealander David Strang اختراع شد. او پروسه‌ی به دست آوردن این نوع قهوه را پروسه‌ی «خشک‌کردن هوای داغ» می‌نامید.

بااین‌حال تا سال ۱۹۰۱ توجه چندان زیادی به این نوع قهوه نمی‌شد. سپس Satori Kato دانشمند ژاپنی که در شیکاگو کار می‌کرد، این نوع قهوه را به همگان معرفی کرد.

کمی بعد در سال ۱۹۰۱، شیمیدان انگلیسی George Constant Louis زمانی که در گواتمالا زندگی می‌کرد فرآیند دیگری برای ساخت این نوع قهوه معرفی کرد. او که بسیار به نوشیدن قهوه علاقه داشت، به آبی که از دهانه‌ی موکا-پاتش فوران می‌کرد دقت و پودرهای قهوه را در آن مشاهده نمود.

این مطلب حس کنجکاوی او را برانگیخت و وادار کرد که به آزمایش‌های بیشتری دست زند. او درنهایت نوعی قهوه‌ی خشک‌شده تولید کرد و آن را Red E Coffee نامید.

در پی درخواست دولت برزیل، شرکت نستله در سال ۱۹۳۰ شروع به انجام آزمایش بر روی روش‌های تولید قهوه‌ی فوری کرد و در سال ۱۹۳۸، شرکت تولید قهوه‌ی فوری خود را به همگان معرفی نمود و اسم محصولش را نسکافه نامید که تلفیقی از اسم‌های نستله و کافه بود.

در سال ۱۹۶۵، آن‌ها محصولات خود را گسترش دادند و نسکافه گلد را به بازار روانه کردند که درواقع قهوه‌ی فوری‌ای است که با روش یخ زدگی-خشک کردن تولید می‌شود.

مصرف قهوه فوری

قهوه‌ی فوری بیشتر در مسیر یا مکان‌هایی نظیر قطار که دسترسی به ابزار دم‌آوری قهوه نیست نوشیده و سرو می‌شود، پس اگر شما به نوشیدن قهوه‌ی تازه و دم شده اهمیت نمی‌دهید می‌توانید از قهوه‌ی فوری در هرجایی استفاده نمایید.

این قهوه‌ها همچنین در آشپزی و کیک پزی نیز مورداستفاده قرار می‌گیرد.

قهوه‌ی فوری تنها یک نوشیدنی نیست بلکه یکی از اجزای اصلی سازنده‌ی Caffenol-C است که در مایع ظهور عکس‌های سیاه‌وسفید نیز استفاده می‌شود و به طرز عجیبی هرچه این نوع قهوه از کیفیت پایین‌تری برخوردار باشد و برند ارزان‌تری داشته باشد، در این مورد بیشتر و بهتر کار خواهد کرد.

کافئین در قهوه فوری

به‌طورکلی، هر ۸ اونس از قهوه‌ی فوری ۲۷ تا ۱۷۳ میلی‌گرم کافئین را شامل می‌شود و مدل‌های بدون کافئین آن نیز بین ۲ تا ۱۲ میلی‌گرم کافئین دارند. مثلاً در ۶ اونس قهوه‌ی فوری نسکافه حدود ۶۵ میلی‌گرم کافئین موجود است.

قهوه فوری و سلامتی

قهوه فوری همان قهوه‌ای است که آبش را گرفته‌اند و سپس قبل از نوشیدن دوباره به آن اضافه می‌شود؛ اما در مورد تأثیر در سلامتی انسان، تفاوت‌های دیگری نیز با هم دارند.

مثلاً یک فنجان قهوه‌ی نرمال چیزی نزدیک به ۴۰۰ میلی‌گرم پلی فنول (نوعی از آنتی‌اکسیدان) به ازای هر ۱۸۰ میلی‌لیتر دارد درحالی‌که این رقم در قهوه‌فوری تنها ۳۲۰ میلی‌گرم است.

قهوه فوری میزان کمتری کافئین نسبت به قهوه‌ی دم‌آوری شده دارد و اگر شما تمایل دارید کافئین کمتری دریافت کنید، این نوع قهوه می‌تواند گزینه‌ی مناسبی باشد.

به دلایلی که هنوز روشن نیست، نوشیدن قهوه‌فوری نسبت به نوشیدن قهوه‌ی دم شده باعث جذب آهن کمتری می‌شود.

در حالت عادی جذب آهن از طریق روده‌ها نزدیک به ۵٫۸۸% کل آهنی است که شما جذب می‌کنید.

زمانی که قهوه‌ی دم شده می‌نوشید این عدد به ۱٫۶۴ و زمانی که قهوه فوری می‌خورید این عدد به ۹۷/۰ درصد کاهش می‌یابد.

تعدادی از مطالعات نشان می‌دهند که زنانی که قهوه‌ی فوری بیشتری نسبت به قهوه‌ی دم شده می‌نوشند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان رحم قرار دارند.

کافه اکسسوری را در اینستاگرام نیز دنبال کنید.